tekst en illustraties Jet Bijen

(overgenomen met haar toestemming)

Praktijk voor Huid en Vacht, Wandeldreef 4, 4527 BX Aardenburg
Docent bij Huisdier Kennis Instituut te Bunnik


Wolharen komen in elke honden- en kattenvacht voor en hebben essentiele functies.

wol3
Afbeelding 1

1 ISOLATIE 》Ze vormen d.m.v. vasthouden van lucht een ’thermos’laag op de huid, om de lichaamstemperatuur op 38 ° of 39 °C te houden in koude of hete omstandigheden.
2 DISTRIBUTIE VAN VOEDING VOOR HUID EN HAAR 》 Wolharen zijn de transportladders voor talgvet en vocht, (de voeding voor huid en vacht), naar haren en huid.
3 BESCHERMING DEEL I 》ZON Ze vormen een dicht scherm tegen schadelijke UV-A en UV-B straling.
4 BESCHERMING DEEL II 》 MECHANISCHE SCHADE Bij passeren van takjes, prikkeldraad en bij bijvoorbeeld het zichzelf krabben in geval van jeuk kunnen de, altijd losstaande wolharen zichzelf ‘offeren’ zodat de belangrijkere dekharen en de huid gespaard blijven. Vervanging van die wolharen is namelijk binnen zes weken gebeurd, op de dekharen moet nog veel langer gewacht worden.
5 VORMING EN HANDHAVING HUIDMILIEU 》De vacht en de huid samen vormen de leefomgeving van talrijke micro-organismen, de huidflora. Dit is een vredesleger van bacteriën, virussen, gisten, schimmels, parasieten die geen ruzie maken zolang ze maar in balans
met elkaar zijn. De voor hen belangrijke chemische atmosfeer in hun leefomgeving wordt bestendigd door een intacte vacht, ‘het parapluutje’. Vallen er gaten in die vacht, en/of zelfs de huid dan kunnen foute individuën, zoals een ziekmakende bacterie of een schimmel, in dat defecte deel een infectie beginnen. Ook allergenen hebben meer kans een gevoelige huid te tergen als de vacht, de paraplu dus, een lekje heeft.
Bovenstaande dus de uitleg waarom wol onmisbaar is en zeker niet uitgetrokken moet worden.
Het eerste plaatje is een haarzakje waarin de dekhaar rood is ingetekend. De oudste en beschadigde wolharen zijn aan vervanging toe (blauw). De jonge, net ingegroeide wolharen zijn groen.
De vervanging gaat altijd gefaseerd, de wolharen zullen niet allemaal tegelijk de haarzakjes verlaten. Zo worden hiaten in de functies van de wolharen voorkomen.

wol1In de tweede en de derde zie je schematische plaatjes van wat bij punt 5 is uitgelegd…De foute jongens overmeesteren het vredesleger, en vermeerderen zich onmiddellijk op veroverd gebied. Zo ontstaan bijvoorbeeld hotspots nadat een hond zichzelf beschadigt door krabben.

wol2